Luusternach

Dertiende editie dialectmuziekevenement succesvol verlopen

Recordaantal bezoekers Nach van ’t Limburgse Leed

18 september 2012 20:00 - De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed kijkt bijzonder tevreden terug op de dertiende editie van het evenement. Ruim zestienduizend mensen wisten afgelopen zaterdag de weg naar de binnenstad van Venlo te vinden om op tientallen locaties de Limburgstalige muziek in al haar facetten te bewonderen. Dat bezoekersaantal is een record: nooit eerder was het tijdens de Nach zo druk in de stad. Mede door het goede weer en het afscheidsconcert van (zoemaar) was de stad zeer goed gevuld. Ook de eerste editie van de Nach in Sittard verliep op succesvolle wijze.

Hoogtepunten

Het afscheidsconcert van (zoemaar) op het Houfpodium zorgde ervoor dat de Markt in Venlo al vroeg vol stond. Met een lach en een traan nam het publiek afscheid van de groep rondom Lex Uiting en Femke Doensen. Het daaropvolgende allerlaatste optreden van (zoemaar) in de Locomotief zorgde voor een enorme toeloop aldaar. Tijdens het programma op het Houfpodium werd de Veldeke Oeuvre-Priès uitgereikt aan Nol Wassen en de Jo Erens Priès aan Rebzjie. Daarnaast werd er stilgestaan bij het recente overlijden van dialectmuziekicoon Sjef Diederen. Na het programma op de Markt was het ook op andere plaatsen in de binnenstad behoorlijk druk.

Zonder andere acts tekort te willen doen, behoorden het Getske van Gelök in de Maasstraat met een zeer verrassend optreden van Suzan Seegers, de LuusterNach in Domani met Ben Verdellen en het optreden op een Amerikaanse bus van Peter Beeker tot de absolute hoogtepunten van de Nach. Ook de voorstelling Pinocchio in de Jóngerekerk van het project Opa & Oma was bijzonder geslaagd.

De kleinschalig opgezette Nach van ’t Limburgse Leed in Sittard werd erg enthousiast ontvangen. Een workshop liedjes schrijven, het beluisteren van oude Sittardse liedjes in Museum Het Domein en optredens van onder anderen Linda Zijlmans en Ed Gravee trokken flink wat mensen naar Sittard. De eerste editie van de Sittardse Nach vraagt dan ook om een vervolg. De bedoeling is het evenement daar volgend jaar uit te breiden.

Geen noemenswaardige incidenten

Voorzitter Miel Theeuwen kijkt uiterst tevreden terug op de dertiende editie van de Nach van ’t Limburgse Leed: ‘De Nach is verlopen zonder noemenswaardige incidenten. De sfeer was over het algemeen zeer gemoedelijk. Dat er uiteindelijk zelfs een recordaantal mensen naar de Nach is gegaan, geeft aan hoe het evenement leeft bij jong en oud. Met veel plezier gaan we de volgende editie weer voorbereiden.’

Vernieuwde website

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan een compleet vernieuwde website van de Nach van ’t Limburgse Leed. Doel is om de sfeer die de Nach uitstraalt, ook gedurende het jaar op www.limburgsleed.nl te gaan uitstralen, door middel van een dialectmuziekencyclopedie met veel aandacht voor Limburgse muziek en artiesten. Verschillende vaste rubrieken gaan de leidraad vormen voor de nieuwe site, die binnenkort wordt gelanceerd.

De volgende editie van de Nach van ’t Limburgse Leed vindt plaats op 21 september 2013.