Nach van 't Limburgse Leed groter dan ooit

Nach pakt met veertiende editie uit in Venlo en Sittard

2 september 2013 10:00 - De Nach van ’t Limburgse Leed pakt dit jaar flink uit. In zowel Venlo als Sittard is de Limburgstalige muziek op 21 september in al haar facetten te bewonderen. Nadat de Nach na twaalf succesvolle edities in Venlo vorig jaar voor het eerst ook in Sittard werd georganiseerd, is het evenement daar nu flink uitgebreid. Dit jaar komt het totaal aantal locaties daardoor ruim boven de dertig uit. Daarmee is de veertiende editie van het dialectmuziekevenement, dat traditiegetrouw plaatsvindt op de derde zaterdag van september, de grootste in de Nach-geschiedenis.

Programma

Vanaf vandaag is het volledige programma van de komende Nach van ’t Limburgse Leed te raadplegen op de volledig vernieuwde website www.limburgsleed.nl. Op het Houfpodium op de Markt in Venlo zullen achtereenvolgens Rebzjie -de winnaar van de Jo Erens Priès 2012-, en het Venlose Van Gelder optreden. Van Gelder doet die avond een gewaagde poging ‘het Allerlangste Limburgse Leed’ te maken.

Op het Houfpodium worden ook de nieuwe Jo Erens Priès (voorheen Priès van ’t Limburgse Leed) en de door Dialekvereiniging Veldeke Venlo georganiseerde Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Vanaf 20.00 uur zal het publiek eerst warm worden gedraaid door dialectmuziekkenner DJ Jakker, ofwel Vincent Tabbers. Na de opening op het Houfpodium is de Nach te beleven op tal van locaties in Sittard en Venlo. Zie onder het volledige programma of bekijk onze website.

Projecten

De Nach van ’t Limburgse Leed onderscheidt zich al jarenlang door haar speciale projecten. Ook dit jaar vinden er weer zeer bijzondere optredens plaats. Zo kunnen in Venlo alle opa’s en oma’s vóór de officiële kick-off traditiegetrouw met hun kleinkinderen naar een voorstelling in de Jongerenkerk. Dit jaar staat het muzikale sprookje Snieëjwitje, een dialectbewerking van Sneeuwwitje, op het programma. Ook het Getske van Gelök, een sfeervol optreden op een bijzondere, voor het grote publiek onbekende locatie in Venlo, keert terug. Linda Zijlmans brengt een intiem concert op ‘het ultieme getske’ de Brouwersplaats. De LuusterNach in Domani brengt zowel het uiterst interessante project Dylan geit plat als Kartoesj, dat zal laten zien dat ze veel meer kunnen dan alleen het feestrepertoire waar ze om bekend staan. Van luisterlied tot rock ’n roll: je kunt heel wat verwachten.

In Sittard krijgt het project Loestere aan de bron een vervolg. In Museum Het Domein is de voorstelling De Sjnaor te zien. Met De Sjnaor wordt een muzikale ode gebracht aan de vijf jaar geleden overleden troubadour Frits Rademacher. De voorstelling is samengesteld door zanger Math Dirks, neef van Frits Rademacher.

Moeilijke tijden

Dat het de Nach van ’t Limburgse Leed in de huidige moeilijke financiële tijden is gelukt om uit te breiden is een prestatie van formaat en is volledig te danken aan de inzet van tal van sympathisanten. De Nach is een breed gedragen evenement dat slechts door de hulp en flexibiliteit van vrijwilligers, kroegeigenaren, sponsoren, artiesten, gemeenten en niet te vergeten het publiek tot stand kan komen. We zijn er dan ook trots op dat het is gelukt een afwisselend én uitgebreid programma te kunnen bieden.