Jo Erens

Genomineerden Jo Erens Priès bekend

Ed Gravee, Huub Janssen, Suzan Seegers, Roger Villevoye, Chris Ketelaars, Joss Mennen en Dyanne Sleijpen maken kans op prestigieuze dialectmuziekprijs

2 september 2013 20:50 - Eén van de hoogtepunten van de Nach van ’t Limburgse Leed is elk jaar de uitreiking van de Jo Erens Priès, voorheen Priès van ’t Limburgs Leed. Deze uitreiking vindt traditiegetrouw plaats op het Houfpodium op de Markt in Venlo. De genomineerden voor de prestigieuze dialectmuziekprijs van dit jaar zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde:

- Ed Gravee (Berg aan de Maas)
- Huub Janssen (Ondiep) (Wanssum)
- Chris Ketelaars (Sjoerpapier) (Roermond)
- Joss Mennen (Weert)
- Suzan Seegers (Melick)
- Dyanne Sleijpen (Epen)
- Roger Villevoye (Maastricht)

De Jo Erens Priès

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Vorig jaar werd de prestigieuze erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en mag komend jaar als hoofdact optreden op het hoofdpodium van de Nach van ’t Limburgse leed.

De winnaar van de veertiende Jo Erens Priès (inclusief uiteraard de prijzen onder de naam Priès van ’t Limburgs Leed) zal tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed komende 21 september om 21:15 uur bekend worden gemaakt op het Houfpodium op de Markt in het centrum van Venlo. Op die plek vinden die avond tevens optredens plaats van Rebzjie (de winnaar van vorig jaar!) en Van Gelder. Vanaf 20.00 uur wordt het publiek muzikaal opgewarmd door dialectmuziekkenner Vincent Tabbers alias DJ Jakker.

Jo Erens

De Nach besloot vorig jaar de Priès van ’t Limburgs Leed om te dopen tot Jo Erens Priès. Op deze manier wordt de legendarische troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.

De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers.

Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed.

Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later blaast de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nu nieuw leven in en eert daarmee de troubadour Jo Erens.

Voorgaande winnaars

De Jo Erens Priès kent (voornamelijk als Priès van ’t Limburgs Leed) een rijke historie. In onderstaand overzicht zijn alle eerdere winnaars te vinden.

2000 Ton Engels (Panningen)
2001 Marc Hermans (Kerkrade)
2002 Arno Adams (Belfeld)
2003 Pikkatrillaz (Maastricht)
2004 Peter Beeker (Velden)
2005 Frans Pollux (Venlo)
2006 Roger van Zundert (Roggel)
2007 Frans Hermans (Schimmert)
2008 Maud Wilms (Maasbracht)
2009 Hans Emmen Trio (Maastricht)
2010 Fabrizio (Maastricht)
2011 Lex Uiting (Venlo)
2012 Rebzjie (Maastricht)