Lex Uiting

13X13: nog 1 dag tot de Nach met vandaag: Lex Uiting

14 september 2012 20:00 - Vanaf deze plek tellen we af richting de Nach. De teller staat nu op nog exact 1 dag tot de Nach van ’t Limburgse Leed. Elke dag stellen we een prominent persoon 13 vragen op het gebied van Limburgstalige dialectmuziek. Dat betekent dus dat we in totaal 13 personen aan de tand voelen.

Vandaag de dertiende en laatste aflevering, met (zoemaar)-zanger Lex Uiting. Zijn bandje neemt morgen afscheid tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed. Een jaar geleden won Uiting de Priès van ’t Limburgs Leed.

1) Wat is je favoriete dialectnummer ooit?
”Ton Engels met Karel & Helma… De Vrijbuiters met Gelök… Pien2 van Romeo …Rowwen Hèze met November… Poeh. Lastige vraag.”

2) Wie is je favoriete dialectartiest ooit?
”Bert van den Bergh. Sommige mensen op een podium spelen artiestje. Bert niet: hij ís een artiest. Zijn voorkomen, zijn levensstijl, zijn stem. Zijn liedjes vind ik niet allemaal even sterk of 'mijn ding', maar dat is geloof ik wederzijds. Als je het hebt over het fenomeen artiest, dan komt hij aardig in de richting.”

3) Wat is de beste tekst die ooit in het dialect is geschreven?
”Ton Engels is de beste tekstschrijver. Lezersquizje: 'Dit maedjespaerd zuus du neet gauw overdaag'. Nou? Mooi hè… Maar, tering: wat een lastige vraag. Ik ben echt fan van 't liedje Karel & Helma, niet eens een grote hit. Daarnaast De Peel in brand van Rowwen Hèze, sfeervol beschrijvend. Je ziet dan echt een menneke met natte haren voor het raam staan.”

4) Wat is de beste Limburgse plaat of cd ooit?
”Aan Wiés merge van Ton Engels heb ik echt veel plezier beleefd. Die plaat kan ik blijven draaien. Muzikaal en tekstueel blijft 't verassen. Je hoort steeds weer nieuwe dingen. Check vooral ook eens Goij vrinde, tekstueel een 9. Mozes-mina wat goed bedacht!”

5) Wat is je vroegste herinnering aan een dialectliedje of artiest?
”Hay Crompvoets en Wiel Vestjens. Zonder twijfel. Ik had in de vastelaoveskist op zolder zo'n strooien hoedje liggen. Dat zette ik dan midden juli op mijn hoofd, pakte het keukenkrukje en een paraplu en trad op voor m'n moeder die de spruitjes schoon stond te maken. Ook het clublied van Fortissimo kon ik al heel vroeg meezingen: “Weej zien de hermenie, de hermenie Fortissimo...", en dat dan op de melodie van 'de Limburgse Jagersmars'.”

6) Is er een dialectnummer waar je emotioneel van wordt, en zo ja: welke?
”Tijdens de voorronde van Jocus Leedjesaovend deden een aantal jaren geleden Quinn Vaessen, Richard Hovens en Kim Boots mee met het liedje In ’t Ald Weishoés, dat gaat over dat opa vanaf een wolkje de vastelaovend meeviert. Dat vind ik zo'n mooie gedachte: ‘Op ein wölkske zit Opa, hae haet ôs gefop, hae kin ôs nog zeen, haet zien Prinsemuts op.’ Daar word ik niet direct emotioneel van, maar daar zit zóveel gevoel en beleving in. Sjiék.”

http://www.youtube.com/watch?v=8P5pwn6b9e8

7) Welk niet-Limburgstalig lied zou ooit in het dialect vertaald moeten worden?
”Alle Möbel Verrückt van Roger Cicero. Wat een hit!”

http://www.youtube.com/watch?v=Odvb_ngx49A

8) Welk dialectnummer zing je wel eens onder de douche?
”Volgende vraag.”

9) Wat is je favoriete vastelaovendnummer?
”Wis geej det neet, ik dacht van Hay Crompvoets en Joke Theeuwen. Begint ouderwets, en wordt een jetser van een hit in het refrein. Erg goed bedacht!”

10) Wat is jouw favoriete Beppie Kraft-nummer?
”In d'n hiemel is een A-hit.”

11) Welke dialectartiest verdient in jouw ogen een groter publiek?
”Ton Engels. Hij is echt de beste. Maar de Limburger wil het liefst met zijn rug naar het podium staan, ‘vuül beer in de jatte’, en W-Dreej meezingen. Dat is totaal niet erg, maar met die constatering is het logisch dat Engels te weinig aandacht krijgt.”

12) Naast de overbekende dialectliedjes zijn er ook een hoop die lang niet iedereen kent. Is er voor jou zo’n nummer waarvan jij vindt dat veel meer mensen het moeten kennen?
”Zie voorgaande vragen.”

13) Op welk dialectgerelateerd iets waar jij betrokken bij bent geweest ben je zelf het meest trots?
”De nieuwe single, met de nummers Noëit miér nao hoés en Hojje & bedank, is het beste wat we ooit met (zoemaar) hebben opgenomen. Technisch bedoel ik dan. Qua liedje ben ik heel blij met Zandbak van de plaat Wiéd weg van de waereld en met Same zinge. Dat laatste lied is een soort samenwerkingsproject tussen een aantal Venlose zangers.”