Vijftiende editie dialectmuziekevenement in Venlo, Sittard én Maastricht

Jubilerende Nach van ’t Limburgse Leed op drie locaties

8 september 2014 08:00 - De Nach van ’t Limburgse Leed bestaat alweer vijftien jaar en pakt deze editie flink uit. Niet alleen in Venlo en Sittard, maar ook in Maastricht is de Limburgstalige muziek op 20 september in al haar facetten te bewonderen. Nadat de Nach na twaalf succesvolle edities in Venlo twee jaar geleden haar vleugels uitsloeg naar Sittard heeft het evenement dus zelfs een derde locatie gekregen.


Streven van de Nach van ’t Limburgse Leed, met Gulpener als nieuwe hoofdsponsor, is dan ook een provinciebreed evenement te organiseren. Van noord tot zuid, of –zo u wilt- van zuid tot noord. Doordat er nu drie locaties zijn kent de vijftiende editie van het dialectmuziekevenement, dat traditiegetrouw plaatsvindt op de derde zaterdag van september, de breedste programmering uit de Nach-geschiedenis.

Programma

Het volledige programma van de komende Nach van ’t Limburgse Leed is te raadplegen op de website www.limburgsleed.nl. Op het Houfpodium op de Markt in Venlo zal DJ Stefan Smets vanaf 20.00 uur het publiek in (dialect)stijl opwarmen. Om 21.00 uur treedt Promilaasj op, vanaf 22.30 uur volgt het jubilerende Minsekinder. Anders dan eerdere edities vinden de uitreiking van de Jo Erens Priès en de door Veldeke georganiseerde Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed niet plaats op het Houfpodium, maar in Domani (tijdstip uitreiking: 21.15 uur).

Na de opening op het Houfpodium is de Nach te beleven op tal van locaties in Venlo, Sittard en Maastricht. In Venlo zijn optredens van Arno Adams tot Frans Croonenberg en van Thei en Marij tot Peter Beeker. Voor ieder wat wils dus. Ook de moeite waard om uit te lichten: het nieuwe poppodium Grenswerk is opgenomen in de programmering. Daar treedt om 00.00 uur Venlo Snackbar Dreamer op.

Wie de Nach-app downloadt heeft het programma digitaal tot zijn beschikking, inclusief eventuele last-minute wijzigingen.


Sittard

Alweer voor de derde keer wordt de Nach ook in Sittard georganiseerd. Bijzonder is dit jaar een luisterlezing over troubadour Jo Erens door René Haustermans. Deze vindt om 20.00 uur plaats in het Protestantse Kerkje in de Gruizenstraat. Verder zijn er in Sittard optredens van onder anderen Limbo Project, Bagger United en Jan Ridderbeekx.

Maastricht

Na Venlo, bakermat van de Nach van ’t Limburgse Leed, en het inmiddels niet meer uit de programmering weg te denken Sittard is dit jaar Maastricht toegevoegd aan het rijtje Nach-locaties. Op vier plekken in de het stadsdeel Wyck kunnen mensen de Nach beleven. Acts die in de provinciehoofdstad te zien en beluisteren zullen zijn, zijn onder meer Ton Engels en Rebzjie. Maastricht zal vanaf dit jaar een vaste plek in de Nach-programmering krijgen.

Projecten


De Nach van ’t Limburgse Leed onderscheidt zich al jaren door haar speciale projecten. Ook dit jaar vinden er weer zeer bijzondere optredens plaats. Nieuw in de programmering is het Hoes Van De Nach-Kinder, in het Ald Weishoes. Stichting Herfshane laat in samenwerking met de Nach aan de doelgroep (en andere geïnteresseerden) zien hoe je al jong creatief kan zijn met dialect. De aanvang is 18.00 uur, aansluitend treden Joyce van den Ham en Plat op.

Natuurlijk zijn er ook weer een aantal vertrouwde projecten. Zo vindt het Getske van Gelök dit jaar plaats in de Bergstraat in Q4. Daar treedt de formatie Op Geveul, ofwel Linda Zijlmans, Maud Wilms en Dyanne Sleijpen, op. De drie zangeressen gaan later gezamenlijk op tournee. In Domani wordt de LuusterNach dit keer verzorgd door Jacques-Paul Joosten & Band. Ze brengen in het Venloos vertaalde nummers van Stef Bos. In Domani worden ook de Jo Erens Priès en door Veldeke georganiseerde Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt.

De genomineerden voor de Jo Erens Priès worden later deze week bekendgemaakt.

Nieuwe hoofdsponsor


De Nach van ’t Limburgse Leed heeft dit jaar een nieuwe hoofdsponsor: Gulpener. Nach-voorzitter Max Curvers: ‘Gulpener en de Nach vormen een ideale combinatie. Ga maar na: een Limburgs merk dat zich verbindt met een Limburgs festival dat draait om onze Limburgse taal en muziek. Wat wil je nog meer?’