Jo Erens

Genomineerden prestigieuze Jo Erens Pries bekend

Ivo Rosbeek, Marcel Tabbers, Op Geveul, Maud van Montfort en Kwante Hippe maken kans

15 september 2014 08:00 - Eén van de hoogtepunten van de Nach van ’t Limburgse Leed is elk jaar de uitreiking van de Jo Erens Priès, voorheen Priès van ’t Limburgs Leed. De genomineerden voor de prestigieuze dialectmuziekprijs van dit jaar zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: - Kwante Hippe (Venlo), Maud van Montfort (Maasbracht), Op Geveul (Venlo, Maasbracht, Epen), Ivo Rosbeek (Heerlen), Marcel Tabbers (Venlo). De uitreiking vindt komende zaterdag tijdens de Nach om 21.15 uur plaats in Domani in Venlo.

De Jo Erens Priès

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Twee jaar geleden werd de prestigieuze erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

De winnaar van de vijftiende Jo Erens Priès (inclusief uiteraard de prijzen onder de naam Priès van ’t Limburgs Leed) zal tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed komende 20 september om 21:15 uur bekend worden gemaakt in Domani in het centrum van Venlo. Let op: dit is dus niet meer zoals voorheen gebeurde op het Houfpodium! In Domani wordt ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt.

Jo Erens

De Nach besloot in 2012 de Priès van ’t Limburgs Leed om te dopen tot Jo Erens Priès. Op deze manier wordt de legendarische troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.

De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers.

Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed.

Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.

Jo Erens wordt dit jaar nog eens extra geëerd tijdens de Nach. In Sittard houdt René Haustermans een luisterlezing over Erens. Deze vindt om 20.00 uur plaats in het Protestantse Kerkje in de Gruizenstraat

Voorgaande winnaars

De Jo Erens Priès kent (aanvankelijk jarenlang als Priès van ’t Limburgs Leed) een rijke historie. In onderstaand overzicht zijn alle eerdere winnaars te vinden.

2013 Roger Villevoye (Maastricht)


2012 Rebzjie (Maastricht)


2011 Lex Uiting (Venlo)


2010 Fabrizio (Maastricht)


2009 Hans Emmen Trio (Maastricht)


2008 Maud Wilms (Maasbracht)


2007 Frans Hermans (Schimmert)


2006 Roger van Zundert (Roggel)


2005 Frans Pollux (Venlo)


2004 Peter Beeker (Velden)


2003 Pikkatrillaz (Maastricht)


2002 Arno Adams (Belfeld)


2001 Marc Hermans (Kerkrade)


2000 Ton Engels (Panningen)

Optredens genomineerden

Wil je één van de genomineerde artiesten tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed live zien? Dat kan! Vier van de vijf genomineerden treden op in Venlo. In volgorde van tijdstip:

Op Geveul (21:30, 22:30, 23:30, Getske van Gelök – Helschriksel / Kwietheuvel)


Venlo Snackbar Dreamer (Marcel Tabbers) (00:00, Grenswerk)


Ivo Rosbeek (00:30, Kefee Pollux)


Kwante Hippe (01:45, Kefee D’n Hertog van Gelder)