Jo Erens

Wae zoel ’t waere, wae zoel ’t zien...

11 september 2012 20:00 - Het is het op één na grootste stadsgeheim van Venlo. Naast het jaarlijkse gissen wie er toch Prins wordt, is het half september steevast de vraag: wie gaat hem dit jaar winnen? Want daar gaat het om de komende dagen: aan wie wordt straks de Jo Erens Priès (voorheen Priès van ’t Limburgs Leed) uitgereikt?

En dus wordt er veelvuldig gegist, worden er theorieën op los gelaten en wordt er hevig gediscussieerd. Genomineerd zijn dit jaar, van zuid naar noord: Rebzjie (Maastricht), Jack Vinders (Kerkrade), Paul van Loo en Ivo Rosbeek (Heerlen), Jos Hol (Horn) en Jacques-Paul Joosten (Venlo).

Tsja. Ga er maar aan staan! Vijf acts die het afgelopen jaar behoorlijk van zich hebben laten horen. En vijf acts die het stuk voor stuk in zich hebben de prijs ook daadwerkelijk te winnen. De officiële definitie van de Jo Erens Priès: deze prijs gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Die omschrijving is dus op alle genomineerden van toepassing, maar wie gaat het worden komende zaterdag?

Daarover lopen de meningen sterk uiteen. Jack Vinders kan het nooit worden, zo werd gesuggereerd. Want die zit die avond in Rotterdam, bij Beppie Kraft. En de winnaar is altijd aanwezig, toch? Nou: we kunnen verklappen dat dát helemaal niks zegt. Het schijnt daarnaast dat Tom Doesborg, al jarenlang in de organisatie van de Nach, gisteren gezien is met het bij de prijs behorende beeldje. En laat Tom nu net de presentator zijn van het Beppie Kraft-concert (!). Ehm…? Zou de Jo Erens Priès zaterdag soms mee naar Rotterdam gaan? Wordt die grote beamer dus op de Markt geplaatst om een live-verbinding met Ahoy te maken?

Of kijk eens naar Jacques-Paul Joosten. Die treedt zaterdag al om half vijf (!) op bij het gloednieuwe Lina BooZZ. Verdacht. Want het is toch echt de NACH van ’t Limburgse Leed? Weet hij al meer, en staat hem iets speciaals te wachten op de Markt? En wat te denken van Paul van Loo en Ivo Rosbeek? Uitgerekend in het jaar dat zij genomineerd zijn, treden ze na jaren weer eens op tijdens de Nach. Toeval?

Rebzjie staat niet geprogrammeerd. Die kunnen we dus afschrijven. Maar van de andere kant, het schijnt dat zij als genomineerden wel naar Venlo gaan komen. Zal dat dan zijn om de al stiekem toegezegde Priès op te komen halen? Of vinden zij het al eer genoeg om ‘één van de vijf’ te zijn en gaan ze er hoe dan ook een gezellige avond van maken?

De aanwezige genomineerden gaan in ieder geval allemaal het podium op. Met daarbij de tijdens de Nach ook optredende Jos Hol. Wacht eens even, stond die vorig jaar niet ook op de Nach? Bij het door Perron 55 opgezette Perron Geit Plat? Dat evenement is er dit jaar weer (dit keer met Peter Beeker!), dus Perron 55 profileert zich behoorlijk als Nach-partner. Zullen zij Jos Hol er daarom hebben doorgedrukt als winnaar?

Vragen, vragen, allemaal vragen. Vragen waarvan de antwoorden pas zaterdagavond bekendgemaakt zullen worden. Dan zal duidelijk zijn wie werkelijk de Jo Erens Priès gaat winnen. Tot die tijd zijn het inderdaad alleen maar suggesties...