Nach van ’t Limburgse Leed zet in op verbinding en jeugd

Zestiende editie Nach van 't Limburgse Leed in Venlo, Maastricht én Roermond

7 september 2015 10:00 - De Nach van ’t Limburgse Leed beleeft dit jaar haar zestiende editie en is definitief uitgegroeid tot een provinciebreed festival, met activiteiten in drie steden. Uiteraard wordt de geheel gratis toegankelijke Nach, die op zaterdag 19 september plaatsvindt, als vanouds in de Venlose binnenstad gehouden. Maastricht beleeft na het erg positief ontvangen debuutjaar 2014 haar tweede editie, voor Roermond is het de primeur als locatie van het dialectmuziekevenement.

In zowel Noord-, Midden- als Zuid-Limburg is de Limburgstalige muziek tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in al haar facetten te bewonderen. Vorig jaar werd de Nach overigens óók al op drie locaties gehouden, destijds was Sittard nog één van de drie Nach-steden. Dat het evenement nu in Roermond een nieuwe Midden-Limburgse locatie heeft gevonden zorgt voor continuïteit. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de organisatie in vervulling. Voorzitter Max Curvers: ‘Het experiment van drie steden bleek zo geslaagd dat een nieuwe traditie geboren lijkt. De Nach streeft er naar om Roermond een vaste Nach-plek te laten worden en zodoende een verbindend festival in de hele provincie te zijn en vooral ook te blijven. Aangezien de Nach in Sittard de afgelopen editie toch wat kleiner was lag er in Roermond een mooie kans voor ons. We hebben ook daar een mooie line-up voor elkaar weten te krijgen. Het is natuurlijk een ontzettend toffe gedachte dat er door de hele provincie heen op hetzelfde tijdstip van dialectoptredens wordt genoten.’

Opvallend is daarnaast dat de Nach inzet op de jeugd. In de regio Venlo zijn er de afgelopen jaren bijvoorbeeld heel wat succesvolle nieuwe bandjes ontstaan. Uiteraard omarmt de Nach dergelijke initiatieven en is dit dan ook terug te zien in de programmering. Er wordt zelfs flink ingezet op ‘jong’: zo treedt de frisse Venlose groep Kwante Hippe op op het Hoofdpodium op de Markt.

Jonge bandjes

Voorzitter Max Curvers noemt de enorme aanwas aan jonge acts opvallend: ‘We zien veel initiatieven van jongeren in de Limburgstalige muziekwereld, lang niet alleen in Venlo. Dat geluid moeten en willen we meenemen in onze programmering. Ik vind het fantastisch dat er zoveel nieuwe, frisse initiatieven ontplooid worden, al dan niet met begeleiding van de gevestigde orde. Het is dan ook tijd om deze generatie de kans te geven haar ideeën op het podium te laten horen. Maar misschien is deze generatie er ook aan toe om Nach-initiatieven te gaan ontplooien. Dus wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat de komende jaren.’

Programma

Het volledige programma van de komende Nach van ’t Limburgse Leed is elders op onze site te raadplegen. Op het Hoofdpodium op de Markt in Venlo treedt vanaf 20.00 uur de Venlose band Kwante Hippe op. Vervolgens is vanaf 21.30 uur de Roggelse formatie Limbo Project te aanschouwen, waarna vanaf 22.30 uur de Drekskaters optreden.

Na de opening op het Hoofdpodium is de Nach te beleven op tal van locaties in Venlo, Roermond en Maastricht. Er is voor ieder wat wils: in Venlo zijn optredens van Ivo Rosbeek tot Appelemoos en van Ben Verdellen tot Marleen Rutten. In Roermond zijn onder meer Dageraad en Ton Engels te zien. Welke artiesten er in het Maastrichtse stadsdeel Wyck optreden blijft nog even een verrassing, al zal in de aanloop richting de Nach op de website ook dat deel van het programma verschijnen. Overigens is er op 20 september een ‘day after’ in Maastricht, met nóg meer dialectmuziekoptredens.

Wie de Nach-app downloadt heeft het programma digitaal tot zijn beschikking, inclusief eventuele last-minute wijzigingen.

Projecten


De Nach van ’t Limburgse Leed onderscheidt zich al jaren door haar speciale projecten. Ook dit jaar vinden er weer zeer bijzondere optredens plaats. Niet meer weg te denken is het Getske van Gelök: op een bijzondere locatie in de Venlose binnenstad is steevast een intiem luisteroptreden te bewonderen. Dit jaar is er gekozen voor de Jacobskapel in Q4. Niet alleen de locatie is een regelrechte aanrader, dat is de optredende artiest ook. De in Amsterdam woonachtige, maar uit Susteren afkomstige Harold K brak afgelopen jaar door met het prachtige Heppeneert. Naast dit prijsnummer zal hij nog veel meer poëtische liederen laten horen.

In Domani wordt de LuusterNach dit keer vanaf 22.00 uur verzorgd door Bert van den Bergh en zijn bijzondere Jacques Brel-project. Op dezelfde locatie presenteren om 20.30 uur Lottie Boermans en Wim Naus hun gloednieuwe cd. In Domani worden ook de Jo Erens Priès en door Veldeke georganiseerde Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt.

De genomineerden voor de Jo Erens Priès worden later deze week bekendgemaakt.