Genomineerde acts Jo Erens Priès bekend

Jos van Herpen, Het Zuiden, Dyanne Sleijpen, Kwante Hippe en Harold K maken kans op prijs

15 september 2015 13:00 - Eén van de hoogtepunten van de Nach van ’t Limburgse Leed is elk jaar de uitreiking van de Jo Erens Priès, voorheen Priès van ’t Limburgs Leed. De genomineerden voor de prestigieuze dialectmuziekprijs van dit jaar zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: - Jos van Herpen (Maastricht), Harold K (Susteren / Amsterdam), Kwante Hippe (Venlo), Dyanne Sleijpen (Epen), Het Zuiden (Zuid-Limburg, o.m. Bunde). De uitreiking vindt komende zaterdag tijdens de Nach om 21.15 uur plaats in Domani in Venlo.

De Jo Erens Priès

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Drie jaar geleden werd de prestigieuze erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

De winnaar van de zestiende Jo Erens Priès (inclusief de prijzen onder de naam Priès van ’t Limburgs Leed) zal tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op 19 september om 21:15 uur bekend worden gemaakt in Domani in het centrum van Venlo. In Domani wordt ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt.

De genomineerden

Voorzitter Max Curvers: ‘In algemene zin kan ik zeggen dat alle vijf de genomineerde acts dit jaar op opvallende en sterke wijze met Limburgse muziek bezig zijn geweest. Er zijn clips gemaakt, cd’s en singles uitgebracht en er is natuurlijk veel opgetreden. Als Nach zijn we er zeer blij mee dat er op zo’n uiteenlopende manier in het dialect wordt gemusiceerd. Hoewel uiteindelijk straks maar één act de Jo Erens-Priès gaat winnen zijn deze artiesten stuk voor stuk winnaars op wie we ontzettend trots zijn.’

Opmerkelijk is dat dit jaar zowel Noord-, Midden- als Zuid-Limburg elk minimaal één genomineerde leveren. Hoewel dit puur op toeval berust past het wel in de verbindende gedachte van de Nach om provinciebreed de dialectmuziek te steunen. Vanzelfsprekend wordt bij het bepalen van genomineerde artiesten enkel en alleen naar de kwaliteit gekeken, en niet naar de afkomst. Het is dan ook vooral een leuk, extra feitje.

Twee van de acts die dit jaar kans maken op de Jo Erens-Priès zaten vorig jaar ook al bij de genomineerden: Kwante Hippe en Dyanne Sleijpen, al was haar nominatie destijds voor de act Op Geveul. Naast Dyanne bestaat Op Geveul uit Maud Wilms en Linda Zijlmans. Een act overigens waar Noord-, Midden- en Zuid-Limburg verenigd zijn, maar dit geheel terzijde.

Hitsucces

Alle vijf de acts hadden het afgelopen jaar hitsucces in de diverse Limburgse lijsten. In het najaar van 2014 werd D’n prins van Kwante Hippe de nummer 11 bij L1, de maandelijkse tip voor de L1mbo Top 10. Die lijst werd niet gehaald, maar op Hemelvaartsdag was D’n prins verrassend genoeg de hoogste binnenkomer in de L1mbo Top 100. In de jaarlijkse Limburgse aller tijden-lijst van L1 kwam het lied binnen op een uiterst knappe zevende plek.

Dyanne Sleijpen had met de formatie Op Geveul een grote hit met het gelijknamige nummer. Het lied stond twee lijsten op 1 in de L1mbo Top 10, eindigde in de jaarlijst op 3 en was qua behaalde punten zelfs de nummer 1 van 2014. Onder de naam Dyanne Sleijpen & Vrienden kwam ze in december 2014 in de L1mbo Top 10 binnen met nóg een hit: Veur dich kwam tot nummer 4.

In dezelfde maand debuteerde Heppeneert van Harold K. In de eerste lijst van 2015 stond dat lied zelfs op 1. Die positie bereikte Jos van Herpen niet, maar afgelopen zomer kwam hij met Leonke wel tot een mooie zesde plek. Met Ziesjoem! stond hij overigens ooit op 2 in de L1mbo Top 10. Tot slot stond Oet het zuiden van Het Zuiden in het voorjaar op de tiende plaats van de L1mbo Top 10. Een bescheiden plek, maar dat zegt niets over het prachtnummer. Er zijn meer platen geweest die later klassiekers bleken te zijn en die aanvankelijk in de onderste regionen van de hitlijsten strandden. De nominatie voor Het Zuiden zegt wat dat betreft al veel. De hitprestaties zeggen natuurlijk verder helemaal niks over wie er winnen gaat: iedereen heeft evenveel kans.

Jo Erens

De Nach besloot in 2012 de Priès van ’t Limburgs Leed om te dopen tot Jo Erens Priès. Op deze manier wordt de legendarische troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.

De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers.

Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed.

Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.

Voorgaande winnaars

De Jo Erens Priès kent (aanvankelijk jarenlang als Priès van ’t Limburgs Leed) een rijke historie. In onderstaand overzicht zijn alle eerdere winnaars te vinden.

2014 Ivo Rosbeek (Hoensbroek)
2013 Roger Villevoye (Maastricht)
2012 Rebzjie (Maastricht)
2011 Lex Uiting (Venlo)
2010 Fabrizio (Maastricht)
2009 Hans Emmen Trio (Maastricht)
2008 Maud Wilms (Maasbracht)
2007 Frans Hermans (Schimmert)
2006 Roger van Zundert (Roggel)
2005 Frans Pollux (Venlo)
2004 Peter Beeker (Velden)
2003 Pikkatrillaz (Maastricht)
2002 Arno Adams (Belfeld)
2001 Marc Hermans (Kerkrade)
2000 Ton Engels (Panningen)

Optredens genomineerden

Wil je één van de genomineerde artiesten tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed live zien? Dat kan! Drie van de vijf genomineerden treden op in Venlo. In volgorde van tijdstip:

Kwante Hippe (20:00, Houfpodium, 00:00, Blauw Trap)
Harold K (21:30, 22:30, 23:30, Getske van Gelök – Jacobskapel Q4)
Dyanne Sleijpen - treedt op met Op Geveul (23:00, Alde Mert / Preuverie)