Genomineerde acts Jo Erens Priès bekend

Marleen Rutten, Baroesjko, De Toddezèk & Margo Verbeek, Julia, Theater Van ‘t Laeve en Dwayne Horbag maken kans op prijs

8 augustus 2016 14:00 - De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ‘t Limburgse Leed zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: Baroesjko (Sittard), Dwayne Horbag (Gulpen), Julia (Venlo), Marleen Rutten (Hunsel), Theater Van ‘t Laeve (Venlo) en De Toddezèk & Margo Verbeek (Grubbenvorst). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Kwante Hippe, Jo Erens Priès-winnaar in 2015. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ‘t Limburgse Leed op zaterdag 17 september om 21.15 uur in Domani in Venlo.

De Jo Erens Priès

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ‘t Limburgs Leed. Vier jaar geleden werd de prestigieuze erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar op opvallende en / of vernieuwende wijze met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem. De uitreiking is steevast één van de hoogtepunten van de Nach van ‘t Limburgse Leed.

De winnaar van de zeventiende Jo Erens Priès (inclusief de prijzen onder de naam Priès van ‘t Limburgs Leed) zal tijdens de Nach van ‘t Limburgse Leed op 17 september om 21:15 uur bekend worden gemaakt in Domani in het centrum van Venlo. In Domani wordt ook de Veldeke Oeuvre Priès van ‘t Limburgse Leed uitgereikt.

De keuze van de genomineerden

In juli worden de genomineerden gekozen door het bestuur van de Nach van ‘t Limburgse Leed. Gekeken wordt naar wie er in het voorbije Nach-jaar opvallende muzikale dingen hebben gedaan. Eerdere winnaars van de prijs komen niet meer in aanmerking, al kan bijvoorbeeld een solist die eerder heeft gewonnen wel genomineerd worden wanneer deze nu actief is in een formatie. Acts die al eerder genomineerd zijn geweest, maar nog niet hebben gewonnen kunnen wel opnieuw worden genomineerd. Bij de bestuursvergadering in augustus wordt besloten wie uiteindelijk de Jo Erens Priès wint: bestuursleden geven hun persoonlijke top drie aan, waarna er een winnende act uit komt rollen. Dit is inmiddels gebeurd, de winnende naam blijft uiteraard geheim tot en met 17 september.

De genomineerden

In alfabetische volgorde zijn dit de artiesten die dit jaar in aanmerking komen voor de Jo Erens Priès:

Baroesjko (Sittard)

Voorheen Quramitry, sinds de naamsverandering begin dit jaar actief in het dialect. Baroesjko brengt liedjes met een geheel eigen folkrock-sound: herkenbaar en aanstekelijk. Muzikaal brein Mark Courage gaat in zijn nummers moeilijke thema‘s niet uit de weg. De EP Aom is een aanrader. Quramitry was natuurlijk al hartstikke leuk, maar dat de groep getransformeerd is tot dialectband juichen wij als Nach heel erg toe. Van Baroesjko gaan we nog veel horen!

Dwayne Horbag (Gulpen)

Wat goed is komt snel. Dat geldt zonder enige twijfel voor de jonge en talentvolle allround-zanger Dwayne Horbag. Met zijn zelfgeschreven ballad Hotte van… maakte hij afgelopen jaar zoveel indruk dat hij zelfs in de L1mbo Top 100 tercht kwam. De over een gouden strot beschikkende Dwayne zet zich bovendien vol overgave in voor Veldeke, met onder meer een heuse soap in het dialect. Kortom: Dwayne Horbag is in veel opzichten gepassioneerd bezig met de eigen taal.

Julia (Venlo)

Het repertoire van de legendarische band Romeo is wereldberoemd in Venlo en omgeving. De kersverse, frisse Venlose groep Julia blies nieuw leven in de liedjes van het aloude Romeo, liedjes die nog helemaal niks aan kracht hebben verloren. In de voorbije maanden zette Julia zich uiterst overtuigend op de kaart. Frontman van de veelbelovende groep is Bert van den Bergh. Inderdaad: voorheen de zanger van Romeo.

Marleen Rutten (Hunsel)

De afgelopen tijd is Marleen Rutten behoorlijk doorgebroken. Ze heeft onmiskenbaar haar plaats veroverd in de Limburgse muziekwereld. Marleen straalt op het podium en brengt op enthousiaste wijze liedjes met een kenmerkende sound. Vorig jaar verscheen haar goed ontvangen album Lache Duit Dich Laeve. Marleen Rutten valt op door haar positieve muziek en is mede daardoor een voorbeeld voor andere jonge vrouwen die graag op de bühne staan.

Theater Van ‘t Laeve (Venlo)

De echtelieden Lottie Boermans en Wim Naus brengen repertoire van Frans Boermans (inderdaad, de vader van Lottie!). Vorig jaar opende het duo de rijke Boermans-schatkamer door een aantal bekende én onbekende liedjes op cd uit te brengen. Met die stap hebben ze heel wat mensen plezier bezorgd: niet alleen vanwege hun eigen muzikale capaciteiten, maar ook om zo weer eens te kunnen laten horen hoe ontzettend bijzonder de meesterschrijver Frans Boermans was. Wim en Lottie matchen niet alleen als partners goed, maar ook op muzikaal gebied.

De Toddezèk & Margo Verbeek (Grubbenvorst)

We kennen De Toddezèk natuurlijk van hun vastelaovendleedjes. Samen met Margo Verbeek, zangeres van Wooden Chain, lieten ze vorig jaar een heel andere kant van zichzelf horen. In hun eigen Toddezèk-revue werd het nummer Leever dan de leefde gebracht, een cover van Perhaps love van John Denver. De Toddezèk op ingetogen wijze: dat is zeer opvallend. Het lied werd dit jaar een grote Limburgse hit. We waarderen het dat acts het aandurven eens iets totaal anders te doen. En zeker als het zo geslaagd is als deze samenwerking: dit smaakt naar meer!