Drekskinder

Eenmalig optreden Drekskinder in Grenswerk

Minsekinder en Drekskaters bundelen krachten

16 september 2016 11:00 - De Venlose bands Minsekinder en De Drekskaters gaan een gezamenlijk optreden doen in Grenswerk. In samenwerking met de Nach van ’t Limburgse Leed wordt op zaterdag 10 februari onder de naam Drekskinder een speciaal concert gegeven. Stefan Nijssen van Minsekinder: “Het is geen optelsom van twee bands, het is meer dan dat. We gaan in de studio met z’n allen werken aan een echte Drekskinder-sound.” De voorverkoop van het unieke concert begint komende maandag via de website van Grenswerk. Tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed is morgen al een klein voorproefje van de samenwerking te zien.

Zowel De Drekskaters (actief sinds begin jaren tachtig) als Minsekinder (eind jaren tachtig) brengen decennialang podiumervaring met zich mee. De bands kwamen elkaar logischerwijs keer op keer tegen in het Venlose circuit, onderling is er altijd veel waardering voor elkaars werk geweest. Stefan Nijssen: “Sommigen hebben zelfs in beide bands gespeeld. Op die manier liepen er al lijntjes en we hebben vaker iets samen gedaan. In het originele Sint Juttemis leed zingen bijvoorbeeld zowel Michiel als Marco mee.”

Afgelopen vastelaovend werden de twee bands geboekt in Scala, waarna werd besloten een keer niet het standaard ‘afbreken – opbouwen-principe’ te hanteren: bandleden bleven bij elkaar op het podium staan en traden vervolgens gezamenlijk op. Het werd een gedenkwaardige show: “Het beviel aan alle kanten zo goed dat we besloten dat er een vervolg moest gaan komen. Een gezamenlijk project. Zo werd de naam Drekskinder geboren.”

Uiteindelijk werd besloten in Grenswerk een eenmalig optreden te houden: “Al geven we tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed een klein voorproefje. Marco Schell zingt een paar liedjes mee met Minsekinder op de Markt, omgekeerd treedt Michiel van der Grinten enkele nummers mee op met De Drekskaters in Grenswerk.”

Het is het begin van veel meer. Maandag start via de website van Grenswerk de kaartverkoop voor een speciale show op 10 februari. De Nach van ’t Limburgse Leed is partner van het gebeuren. Finbar van der Veen van het dialectmuziekevenement legt uit: “Als Nach omarmen we graag dit soort projecten. Muzikale samensmeltingen, bijzondere ideeën. We willen artiesten prikkelen iets speciaals te doen en helpen graag bij de totstandkoming en in het promotionele traject.”

Stefan Nijssen: “Het is geen optelsom van twee bands, het is meer dan dat. We gaan in de studio met z’n allen werken aan een echte Drekskinder-sound. Je kunt op deze manier een te gek geluid neer gaan zetten. We hebben in totaal zes mensen die kunnen zingen. Om een tipje van de sluiter op te lichten: wellicht klinkt het gek, maar we denken er heel sterk aan de gospelkant op te gaan. Meerstemmige zang en een sound die met al die muzikanten staat als een huis. De komende tijd gaan we werken aan de concrete invulling, het Drekskinder-project moet iets worden waar mensen nog heel lang over napraten. Er moet in elk geval ook iets blijvends uit voortkomen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een nummer dat nog tot in lengte van jaren gedraaid wordt. Daar ligt dus een mooie uitdaging.”

Minsekinder treedt morgen om 21.30 uur op tijdens de Nach van ‘t Limburgse Leed. De band speelt op het Hoofdpodium op de Markt. Om 00.00 uur vindt er een optreden van de heren plaats in De Witte. De Drekskaters beginnen op datzelfde tijdstip in Grenswerk.