Parels van de Nach

Ylka Kolken

Parel van de Nach

Naam: Ylka Kolken

Afkomstig uit: Maasbracht

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik ben bedrijfsleidster bij een Intertoys-filiaal, daarnaast studeer ik nog voor mijn bachelor Small Business & Retail management. Ik run mijn eigen webshop en daarnaast maak ik in alle vrije tijd die ik over heb muziek. Ik speel gitaar, ik zing en schrijf eigen nummers."

Wat heb je tot nu toe zoal op muzikaal gebied gedaan?

"Ik treed vaak lokaal op en heb afgelopen jaar samen met Gé Reinders wat meer mogen meemaken van het muzikantenbestaan."

Ben je weleens eerder (als bezoeker) bij de Nach van 't Limburgse Leed aanwezig geweest. En, zo ja, wat zijn je herinneringen er aan?

"Ik ben er nog nooit aanwezig geweest."

Wat is voor jou het mooiste Limburgse dialectliedje ooit gemaakt en waarom?

"'t leedje van mien laeve van Susan Seegers. Vanaf het eerste moment dat ik dat nummer hoorde was ik geraakt, telkens als ik het weer draai, raakt dat zelfde gevoel mij."

Wat is jouw favoriete Limburgse dialectalbum?

"Krak van Neet Oét Lottum."

Is er een Limburgse dialectartiest met wie je graag zou willen samenwerken? Zo ja: wie, en waarom?

"Het lijkt me echt te gek om met Rowwen Hèze muziek te mogen maken. Omdat hun genre en publiek zo anders is dan dat van mij lijkt het me leuk om te kijken wat we kunnen doen om onze muziek samen te laten komen."

Wat zijn je muzikale ambities?

"Muziek is voor mij mijn uitlaatklep. Alles wat ik in me heb, stop ik in muziek. Ik maak muziek omdat ik me daar goed bij voel en omdat anderen zich daar hopelijk in kunnen herkennen. Mijn ambitie is dan ook vooral om hiermee door te gaan. Andere mensen laten genieten van mijn muziek, mijn muziek waar ik niet zonder kan."

Waarom moeten mensen vooral naar Take Five komen voor jouw optreden?

"Omdat ik jullie kan meevoeren in de verhalen van mijn kleine luisterliedjes. Ik vertel herkenbare levenservaringen waarin ieder van ons zich wel kan verplaatsen."