Parels van de Nach

Harry Muyres

Parel van de Nach

Naam: Harry Muyres

Afkomstig uit: Munstergeleen

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik heb een mooie baan als docent op het voortgezet onderwijs. Ik geef de vakken Techniek, Technologie, Natuurkunde en Procestechniek op het VMBO. Mijn grote hobby is muziek maken maar hiernaast wandel ik ook heel graag en als ik de tijd vrij kan maken wil ik ook nog wel eens op mijn racefiets stappen. Daarnaast hou ik van culinaire dingen, altijd heel leuk om deze samen met mijn partner te combineren met een wandeling."

Wat heb je tot nu toe zoal op muzikaal gebied gedaan?

"Mijn muzikaal pad begon toen ik 10 jaar was als tamboer bij de schutterij van Buchten, het dorp waar mijn roots liggen. Daarnaast experimenteerde ik op een bij elkaar geraapt drumstel en werd vervolgens slagwerker bij accordeon orkest Swentibold.

Toen ik 18 of 19 was, mijn slagwerk periode was inmiddels voorbij, kocht ik mijn eerste gitaar en ging hiermee aan de slag, covers van Bob Dylan hadden toen mijn grote voorkeur. Later kreeg het Neil Young-virus me ook te pakken en deze twee heren hebben me jaren bezig gehouden met hun muziek. Ook van andere muzikanten ben ik steeds meer gaan coveren. Eigen teksten schreef ik toen alleen voor gelegenheden, bruiloften, verjaardagen, enzovoort. Wel schreef ik toen al in het Limburgs!

Na jaren muziek maken met andere muzikanten ben ik weer terug naar wat ik vroeger graag deed, solo op het podium als singer-songwriter en me hierbij zelf begeleiden op gitaar en mondharmonica.

Op moment speel ik naast Engels- en Limburgstalige covers ook liedjes van mijn grote voorbeelden die ik heb hertaald naar het Limburgs dialect.

Ook schrijf ik eigen nummers, na enkele verwoede pogingen in de Engelse taal, weer terug in het Limburgs."

Ben je weleens eerder (als bezoeker) bij de Nach van 't Limburgse Leed aanwezig geweest. En, zo ja,wat zijn je herinneringen er aan?

"Voor mij de eerste keer dat ik de Nach van 't Limburgse leed bezoek of hieraan deelneem."

Wat is voor jou het mooiste Limburgse dialectliedje ooit gemaakt en waarom?

"Dit is een moeilijke vraag want wat vandaag voor mij op nummer één staat kan morgen op nummer twee staan. Maar één van de liedjes die me het meeste raakt is In het graas van de Wei van Toon Hermans. Ik ben een grote fan van Toon Hermans en zeker de laatste jaren raken zijn liedjes me steeds meer. In het graas van de wei heeft vanaf begin tot einde een hele pakkende tekst. Daarbij heeft Toon dit liedje ook, volgens mij als enige, in het Limburgs gebracht in zijn One man shows."

Wat is jouw favoriete Limburgse dialectalbum)?

"Er is zoveel mooie Limburgstalige muziek, als ik alle mooie nummers zou kunnen verzamelen op een zou dat mijn favoriet worden…. Als ik één LP moet kiezen dan ga ik voor Wetse nog Koempel van Carboon. Maar hier heb ik ook hele mooie herinneringen aan want als ik deze LP draai "den huir ig pap en man weer mitzenge!"

Is er een Limburgse dialectartiest met wie je graag zou willen samenwerken? Zo ja: wie, en waarom?

"Jaaa, zeer zeker maar dit is dan niet één artiest maar een hele groep! Ik heb al eens een bijdrage mogen leveren aan Gebrouwe in Limburg van Rowwen Hèze, dit was tot nu toe mijn muzikale hoogtepunt. Ik zou dit graag willen evenaren, misschien wel overtreffen door een keer een eigen nummer te mogen spelen in Herberg De Troost. Dit eigen nummer dan samen brengen met de muzikanten van Herberg De Troost. Dus mannen van Herberg de Troost als jullie dit lezen….Hierbij mijn sollicitatie…."

Wat zijn je muzikale ambities?

"Ik wil in de toekomst een EP'tje maken met eigen nummers en hertalingen van Engelstalige nummers, wellicht ook nog een cover erbij. Een keer optreden bij de Muziekfabriek L1 zou ik ook helemaal geweldig vinden. Daarnaast heb ik het plan om in de toekomst met andere muzikanten mijn eigen nummers te gaan spelen. Maar….het allerbelangrijkste is muziek blijven maken op deze leuke manier en hiermee mensen een plezier doen."

Waarom moeten mensen vooral naar Take Five komen voor jouw optreden?

"Mensen moeten zeker naar Take Five komen omdat ze dan zien wie Harry Muyres is, ik speel daar twee eigen nummers én twee zeer verrassende hertalingen van nummers van Neil Young en Bob Dylan. Bij al deze nummers ben ik zeer dicht bij mezelf gebleven."