Parels van de Nach

Sjors Franssen

Parel van de Nach

Naam: Sjors Franssen

Afkomstig uit: Venlo

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik ben ergotherapeut van beroep. Een ergotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert mensen met beperkingen in de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Het is een geweldig en dankbaar beroep waar ik elke dag weer volle energie uit haal. Daarnaast voetbal ik al vanaf het moment dat ik kon staan en doe dat momenteel in een vriendenteam. Echter werkt het lichaam de laatste jaren niet meer mee, waardoor ik langzaamaan enthousiast ben geraakt voor het wielrennen en tennissen."

Wat heb je tot nu toe op muzikaal gebied gedaan?

"Tijdens de basisschoolperiode ben ik gitaarlessen gaan volgen. De nadruk lag vooral op het leren lezen en spelen van noten en de techniek. Het spelen van akkoorden, kende ik toen nog niet. Door voetbal en school heb ik uiteindelijk besloten te stoppen. Het werd te veel.

Jaren later, tijdens een mooie acht maanden durende rondreis door Australië, heb ik mezelf het spelen van akkoorden aangeleerd. Daar ben ik tevens mijn eerste teksten gaan schrijven……

Terug in Nederland is dit niet gestopt. Ermee naar buiten treden, durfde ik nog niet.

In de tussentijd werd mij gevraagd frontzanger te worden in een band die jaren 70-nummers ten gehore bracht. Denk aan ZZ Top, Brainbox, Jimmy Reed. Super leuke en toffe ervaring maar helaas bleef de band door omstandigheden niet meer bij elkaar en dus werd het tijd om met mijn eigen nummers eens wat serieuzer aan de slag te gaan. Het gevolg hiervan was dat de videoclips van Zomer in Venlo en Nemus is wie dig op de stadsomroep zijn geweest. Het was veel werk, aangezien ik alles voor mijn eigen rekening nam; schrijven van muziek, productie en videoclip regisseren maar het resulteerde uiteindelijk in een bezoek aan het live-radioprogramma Winters Uurtje op de stadsomroep, een optreden in de bibliotheek en ik mocht in het voorprogramma van De Venlose coverband 'WAAN' optreden."

Ben je weleens eerder (als bezoeker) bij de Nach van 't Limburgse Leed aanwezig geweest. En, zo ja,wat zijn je herinneringen er aan?

"Ik probeer elk jaar weer van de partij te zijn. Tof dat een stad even helemaal omgedoopt kan worden tot één groot warm Limburgs bad."

Wat is volgens jou het mooiste Limburgse dialectliedje ooit gemaakt en waarom?

"Vlinder van Rowwen Hèze. Geschreven voor de ouders van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen. Een prachtig lied waarbij het heden en het verleden wordt verweven in de coupletten. De vlinder die symbool staat voor Nicky, zal altijd aanwezig blijven in het dorp Heibloem, dat nog altijd een geheim met zich mee draagt."

Wat is jouw favoriete Limburgse dialectalbum?

"Krak van Neet oet Lottum. Omdat ik 'm helemaal grijs gedraaid heb. Behoeft verder geen uitleg mijn inziens."

Is er een Limburgse dialectartiest met wie je graag zou willen samenwerken? Zo ja, wie en waarom?

"Frans Pollux. Een man met ongelooflijk veel talent. Mocht hij in het Nederlands zijn verder gegaan, weet ik zeker dat in heel Nederland zijn nummers nu gedraaid zouden worden. Niet voor niets dat Hald mich 's vas in de top 2000 terug te vinden is. Het leuke aan de nummers van Frans vind ik dat je de ene keer helemaal weg kunt zwijmelen en de andere keer met een pilske in de hand staat te springen."

Wat zijn je muzikale ambities?

"Mijn droom is om met mijn eigen muziek op de parkfeesten te mogen schitteren. Een super evenement voor elke Venlonaer! De ambitie is dan ook om een sterke, hechte band te formeren rondom mijn muziek om de nummers van meer kracht te voorzien. Op deze manier hoop ik de Venlonaren te enthousiasmeren en de vele nummers luidkeels mee te laten zingen."

Waarom moeten mensen vooral naar Take Five komen voor jouw optreden?

"Als de mensen de ene keer willen stil staan bij de wat zwaardere onderwerpen, wat er zoal in de wereld gebeurt zoals angst, verlies, verdriet en discriminatie, maar tegelijkertijd enthousiast zijn om lekker mee te kunnen zingen en springen tijdens een grappig, luchtig nummer, dan zijn ze bij mij aan het juiste adres."