Vier genomineerde acts Jo Erens Priès

De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn: Huub Holtman (Grubbenvorst), Harold K (Susteren), Jorn Lucassen (Schimmert) en Mella (Neer). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Joep’s Kapel, het geesteskind van Joep van Wegberg en Jo Erens Priès-winnaar in 2017. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 15 september in Venlo.

Huub Holtman (Grubbenvorst)
Vorig jaar bracht Huub Holtman het uiterst geslaagde album Trap Door uit. ‘Trap Door is written, performed, recorded, produced, mixed and mastered by Huub Holtman’, zo valt er te lezen op het cd-hoesje. Een zin die alles zegt. Want Huub Holtman deed vrijwel alles zelf bij de totstandkoming van zijn lekker stevige cd. En dat is lovenswaardig én zeer bijzonder, zeker als het eindresultaat zo indrukwekkend is. Een diepe buiging voor Huub dus. Al had die de cd-tekst van ons best óók nog in het dialect mogen zijn. Het is immers slechts een kwestie van geduld dat…., vul zelf maar in. Huub Holtman is in elk geval een prima ambassadeur van Limburgse muziek, wat ons betreft voor heel Holland.
 

Harold K (Susteren)
De uit Susteren afkomstige, maar vanuit Amsterdam opererende Harold Koninckx maakte enkele jaren geleden veel indruk met Heppeneert. De verwachtingen van de opvolger waren daardoor automatisch hoog. En die verwachtingen maakte Harold vorig jaar volledig waar toen hij terugkeerde aan het front met het prachtalbum Mama Courage. Op de cd staat de liefde centraal, een thema dat gevoelige, hoopvolle en weemoedige liedjes opleverde. De singer-songwriter Harold K heeft een geheel eigen geluid én de gave om verhalend te schrijven. De titeltrack over het leven vol zwoegen van de Limburgse mijnwerkersvrouw is daar een uitstekend voorbeeld van.

Jorn Lucassen (Schimmert)
Muziek is emotie, en hoe waardevol is het als lastige onderwerpen via muziek bespreekbaar gemaakt worden? De vader van Jorn Lucassen kampt al twintig jaar met een depressie en dat is zwaar, soms erg zwaar. Jorn schreef er samen met Rob Baltus een lied over: met het gevoelige Hey pa hie bin ich dan! maakte hij veel indruk. Als DJ Jorn is Jorn Lucassen al jarenlang actief in het circuit, maar met dit prachtlied liet hij een heel andere kant van zichzelf horen. Met Hey pa hie bin ich dan! zal hij nog voor velen in soortgelijke situaties een inspiratiebron zijn.

Mella (Neer)
In september vorig jaar won Mella Klaessen uit Neer ’t Sjun Lidjer Konkoer in Kerkrade met het liedje Plat. De dialectliedjeswedstrijd is in het leven geroepen voor repertoire uit een andere hoek dan vastelaovend, waar natuurlijk al de nodige wedstrijden voor zijn. Mella kreeg het voor elkaar om met het aanstekelijke Plat het allermooiste liedje te maken en er met de winst vandoor te gaan. Dat belooft heel wat voor de toekomst! De erkenning komt overigens niet zomaar aanwaaien: Mella is na een studie aan het Conversatorium Maastricht sinds 2013 Docent Muziek en heeft dus al de nodige muzikale bagage.

De Nach van 't Limburgse Leed zoekt aanstormend talent!

Nach van 't Limburgse Leed komt dit jaar met iets nieuws: voor het eerst begint de programmering al in de middag! In samenwerking met café De Galerie krijgen aanstormende talenten een podium om Limburgse muziek te promoten en nieuw talent aan te moedigen om muziek te maken en met het publiek te delen.

We verzamelen (jonge) opkomende artiesten (singer/songwriters, bandjes, etc.) om in de middag op te treden bij café De Galerie. Iedereen (uit Limburg) kan meedoen door een kort filmpje in te sturen waarin ze een nummer ten gehore brengen in het dialect. Het enige en meest belangrijke criterium is dan ook dat de muziek in het dialect is. Iedereen mag meedoen, of je nou zelf Limburgse muziek maakt of covert, jong en oud, weinig of geen ervaring, het maakt allemaal niet uit! 

Uit de inzendingen selecteren we de meest veelbelovende artiesten en die nachtegaaltjes mogen dan optreden tijdens de 'Nach in de middaag'. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt besloten hoeveel artiesten de organisatie kan uitnodigen om op te treden.

Aanmelden kan via een privé bericht op Facebook of via deze pagina.

Waer noow Vrind van 't Limburgse Leed

Limburgse meziek laef! 't dialek laef!

Weej zien erg blie det weej deze meziek tiedes de Nach van ’t Limburgse Leed in 't maonleeg kinne zette. Ein plek biede veur niej Limburgs talent. Bizóndere dialek projecten opzette. De parels van de dialekmeziek te laote optraeje in de Venlose binnestad. Zörge det 't Venlose keffeepubliek iets bizónders te zeen krieg in deze Nach. Muziekante, teksdichters, componisten en keffees bliéve stimulaere zich bezig te halde met ut Limburgse Leed. Maar det kinne weej neet zonder hulp.

Weej wille óg gaer vrind van 't Limburgse Leed maken. Heejmei steunt geej os idder jaor met 't realisere van de Nach. Waer daorum noow vrind.