Veldeke Oeuvre-Pries voor John Coenen

Eervolle onderscheiding voor Maastrichtse componist, tekstschrijver en zanger

Maastrichtenaar John Coenen (1945) ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed. Voorzitter Henk Buskes van Veldeke Venlo maakte dit vandaag bekend in het L1-radioprogramma Plat-eweg. John reageerde verheugd op de toekenning van deze jaarlijkse onderscheiding. De liedjesmaker en zanger wordt met de prijs geëerd voor zijn omvangrijke oeuvre en zijn verdiensten voor het Limburgse lied. John Coenen ontvangt de prijs op zaterdag 17 september tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo.

Foto Henk Hover | L1

Taai Taai

De muzikale loopbaan van John Coenen duurt inmiddels zo’n zestig jaar. Als zanger is hij weliswaar al enige tijd gestopt, maar als schrijver is de Maastrichtenaar nog altijd actief. Bij het grote publiek is Coenen vooral bekend als lid van het duo Taai Taai dat hij in 1996 start. In eerste instantie is Jos Wolfs zijn zangpartner, maar die wordt al snel opgevolgd door John Dams. Met hits als Viva Tirol, De Alpen expres en Roed zien de roeze weet Taai Taai zich ook landelijk in de kijker te spelen. Voor die periode speelt en zingt hij bij dialectband Fietsefreem en na Taai Taai bouwt Coenen vanaf 2004 een mooie solocarrière op.

Als componist en tekstschrijver schrijft Coenen liedjes voor tal van Limburgse artiesten. Regelmatig doet hij dat met collega Guus Smeets, die in 2013 de Oeuvre-Pries in ontvangst mocht nemen.

Engelstalig

Voordat Coenen zich op het Limburgse lied stort is hij eerst actief in dansorkesten en later in de Limburgse popscene, waarbij hij in bands als The Walkers en The Press speelt. Ook voor deze bands schrijft hij songs. Zelfs de Amerikaanse ster Telly Savalas neemt repertoire van Coenen op. Ook de dialectnummers van John Coenen blijven in het buitenland niet onopgemerkt: bij internationale sterren als Hansi Hinterseer en Andreas Gabalier staan vertaalde liedjes van John op de setlist.

Gestopt

Inmiddels is Coenen gestopt met optreden. De spanning die telkens weer gepaard gaat met het op een podium staan is daar een oorzaak van. Coenen maakt wel nog steeds muziek in de studio achter zijn woonhuis. Regelmatig schrijft hij nog nieuw repertoire en neemt hij sferische instrumentale muziek op.

Foto’s Sven Jacobs

De Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed

Voor de zestiende keer reikt Dialekvereiniging Veldeke Venlo de Oeuvre-Pries uit. Dat dit steevast tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed gebeurt onderstreept de bijzondere samenwerking die er tussen de vereniging en het festival is. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep met jarenlange verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Motivatie Dialekvereiniging Veldeke Venlo

Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes: ‘John Coenen heeft een oeuvre om u tegen te zeggen. Veel mensen kennen hem van Taai Taai, maar hij heeft nog veel meer gedaan. Zo zat John in heel wat bands en schreef hij tal van liedjes, zowel voor zichzelf als voor anderen. Wij als Veldeke Venlo zijn onder de indruk van alles wat hij decennialang heeft gedaan en vinden John Coenen een waardige toevoeging in het mooie rijtje van winnaars dat we inmiddels hebben. Toen we hem benaderden reageerde John erg verrast en positief.’

John Coenen

‘Ik voelde me zeer vereerd toen ik door Veldeke werd benaderd. In het begin was ik echt flabbergasted, om het op z’n ‘Limburgs’ te zeggen. Ik kende de prijs al, dat ik op deze manier geëerd wordt voor wat ik heb gedaan is prachtig. Als ik kijk naar de eerdere winnaars dan zijn het stuk voor stuk mensen die heel mooie nummers hebben afgeleverd, een beetje een dwarsdoorsnede qua muziekstijlen. Heel mooi dat ik daar voortaan tussen mag staan.’

Eerdere winnaars van de Veldeke Oeuvre-Priés:

2021 Ton Engels
2020 Arno Adams
2019 Neutjesrang (Paul Nagelmaeker †)
2018 Gé Reinders
2017 Henk Steijvers
2016 Thei & Marij
2015 Jack Vinders
2014 Um en Um
2013 Guus Smeets †
2012 Nol Wassen †
2011 Ben Verdellen 2010
Sjef Diederen †
2009 Wooden Chain
2008 Hannelore Winter
2007 Jan Theelen †

Uitreiking

De Veldeke Venlo Oeuvre-Pries wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo, die plaatsvindt op zaterdag 17 september. Na twee jaar afwezigheid is het gratis dialectmuziekevenement weer terug, met tal van optredens op verschillende locaties in de Venlose binnenstad.

Veldeke Oeuvre-Pries voor Ton Engels

Kroon op werk voor liedjesmaker uit Panningen

Ton Engels is dit jaar de ontvanger van de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes maakte dit in het L1-radioprogramma Plat-eweg van Henk Hover bekend. De uit Panningen afkomstige liedjesmaker wordt daarmee geëerd voor zijn omvangrijke oeuvre. Doorgaans wordt de prijs tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereikt, omdat het evenement vanwege de coronasituatie niet plaats kan vinden vond de uitreiking plaats in de uitzending van Henk Hover.

Motivatie Dialekvereiniging Veldeke Venlo

Voorzitter Henk Buskes: ‘Ton vermaakt ons al meer dan vijfentwintig jaar met mooie dialectmuziek. Hij haalt het onderste van zijn kunnen diep uit zijn ziel. In al zijn puurheid is hij een bevlogen zanger en liedjesschrijver. Ton Engels heeft zijn nummers in heel Limburg en ook ver daarbuiten uitgedragen. Hij behoort tot de allerbeste singer-songwriters die onze provincie te bieden heeft. De poëtische kracht van zijn liedjes gecombineerd met zijn geweldige gitaarspel maken Ton tot een artiest van de buitencategorie. Op professionele wijze zet hij zich al jaren in om iedereen kennis te laten maken met zijn liefde voor Limburg, door middel van zijn liedjes en optredens. Ton Engels is een ware ambassadeur van onze Limburgse cultuur en onze liedjes.

De Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed

Voor de vijftiende keer reikt Dialekvereiniging Veldeke Venlo de Oeuvre-Pries uit. Dat dit in andere jaren steevast tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed gebeurt onderstreept de bijzondere samenwerking die er tussen de vereniging en het festival is. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep met jarenlange verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Ton Engels

Ton Engels (1952) uit Panningen heeft al een rijke, jarenlange muzikale loopbaan achter de rug als hij in 1994 de overstap naar dialectmuziek maakt. Tot die tijd zingt en schrijft Ton in het Engels: met zijn groep Blowbeat toert hij jaren in het binnen- en buitenland. Wanneer hij ontdekt dat het schrijven van liedjes in het dialect hem goed afgaat bouwt Ton een tweede carrière als dialectartiest op. In 1995 verschijnt zijn album Plat, gevolgd door nog vijf cd’s in de taal van zijn dorp. In 2000 is Ton de eerste winnaar van de Priès van 't Limburgs Leed, de aanmoedigingsprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed die later omgedoopt zou worden tot Jo Erens-Priès. Ton Engels schrijft een omvangrijk dialectoeuvre bij elkaar en wordt alom geroemd vanwege zijn goede teksten en sterke gitaarspel. De ook als docent songwriting aan de Fontys Rockacademie in Tilburg werkzame liedjesmaker is een echte verhalenverteller en heeft de gave met zijn beeldende teksten zijn ziel bloot te geven en andermans ziel te raken. Na Arno Adams is hij de tweede artiest die zowel de aanmoedigingsprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed als de Veldeke Oeuvre-Pries weet te winnen.

Reactie Ton Engels

‘Ik mag wel stellen dat ik content met mijn oeuvre ben. Als ik zo de hele rij aan liedjes bekijk denk ik: er zitten een hoop goede dingen bij. Ik heb me altijd voorgehouden om muziek te maken die ik als het op de radio voorbij komt zelf de moeite waard zou vinden en ook zou willen aanschaffen. Bij het meeste van wat ik heb gemaakt is dat tot op de dag van vandaag zo. Mijn oeuvre groeit nog altijd, maar als ik iets nieuws maak moet het per definitie ook iets toevoegen. Het moet niet een herhaling zijn van wat ik al heb, al wordt die kans natuurlijk steeds groter.’

Alle winnaars van de Veldeke Oeuvre-Priés

Nach van ‘t Limburgse Leed gaat niet door in 2021

De editie in 2021 kan geen doorgang vinden met de huidige maatregelen. Net als vorig jaar zijn er allerlei scenario’s in overweging genomen, maar het is helaas niet mogelijk om met deze vooruitzichten het evenement neer te zetten zoals we dat willen.

Met de laatste nieuwe maatregelen wordt het, nog meer dan het al was, onhaalbaar om het evenement te organiseren. Daarom heeft het bestuur besloten om het evenement op zaterdag 18 september 2021 niet door te laten gaan.

De Nach van ‘t Limburgse Leed is een evenement dat plaatsvindt op allerlei locaties, buiten en binnen, verspreid door de binnenstad. Daardoor is zelfs het scenario waarin testen voor toegang weer zou mogen, niet mogelijk, omdat je niet één gezamenlijke locatie hebt waar iedereen zich bevindt. Helaas is er dus geen andere mogelijkheid dan het evenement op een ander moment te plannen, wanneer evenementen weer op grotere schaal zijn toegestaan met minder restricties.

Op naar de volgende editie

De Nach van ’t Limburgse Leed is er om mensen te laten genieten van dialect muziek door ze een goed en gevarieerd programma te bieden en zo de bezoekers een mooie avond te bezorgen. Als we dit niet kunnen garanderen, gaan we voorbij aan de essentie van de Nach. Het welzijn van onze bezoekers en iedereen die meewerkt, zoals vrijwilligers en het personeel in de kroegen en andere locaties, gaat voor alles. De deelnemende locaties waren erg enthousiast over een volgende editie, dus dat versterkt het enthousiasme en vertrouwen van het bestuur dat de volgende editie een geslaagd evenement gaat worden. We kijken dus wederom hoopvol uit naar de volgende editie!

Veldeke Oeuvre-Priés

De Veldeke Oeuvre-Priés wordt dit jaar wel uitgereikt. De winnaar wordt op 11 september bekend gemaakt in het radioprogramma Plat-eweg van L1 radio en de prijs zal tijdens de uitzending worden overhandigd.