Harold K wint Jo Erens Priès 2018

Harold K uit Susteren heeft gisteren de Jo Erens Priès gewonnen. In de Frans Boermans zaal in De Maaspoort in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt door de Venlose wethouder van cultuur Marij Pollux. De andere genomineerden waren Jorn Lucassen (Schimmert), Mella (Neer) en Huub Holtman (Grubbenvorst). Harold K is de opvolger van Joep van Wegberg, die de prijs in 2017 won met zijn project Joep’s Kapel. In De Maaspoort werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Gé Reinders, die er vervolgens zijn nieuwe cd Oetblaoze presenteerde.

De keuze voor Harold K
De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Dialectmuziek leeft. Ondanks dat de lijst aan winnende acts elk jaar langer wordt, kunnen we telkens weer putten uit heel veel artiesten die iets bijzonders hebben gedaan. We hadden dan ook vier erg sterke genomineerden. Het is goed om te zien dat er zoveel talent rondloopt in Limburg. Dat is voor ons als festival ook ontzettend prettig: op deze manier kunnen we gelukkig nog tot in lengte van jaren doorgaan met de Nach.’

De in Amsterdam woonachtige, maar uit Susteren afkomstige Harold K ofwel Harold Konickx ging er uiteindelijk met de Jo Erens Priès vandoor. Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed is enthousiast over de verhalende, pakkende liedjes van Harold. Enkele jaren geleden maakte hij al veel indruk met Heppeneert, met een nominatie voor de Jo Erens Priès als resultaat. De verwachtingen van de opvolger van die cd waren daardoor automatisch hoog. En die verwachtingen maakte Harold vorig jaar volledig waar toen hij terugkeerde aan het front met het prachtalbum Mama Courage. Op de cd staat de liefde centraal, een thema dat gevoelige, hoopvolle en weemoedige liedjes opleverde. De singer-songwriter Harold K heeft een geheel eigen geluid én de gave om verhalend te schrijven. De titeltrack over het leven vol zwoegen van de Limburgse mijnwerkersvrouw is daar een uitstekend voorbeeld van. Als Jo Erens nu had geleefd hadden zijn liedjes zomaar kunnen klinken als die van Harold K.

Volledige programma bekend

Het volledige programma van de Nach van ’t Limburgse Leed 2018 is bekend. Het programma op het Hoofdpodium op de Markt staat in het teken van 675 jaar Venlo en heeft een geheel groot-Venlose line-up. Naast Thei & Marij en een bijzonder optreden met liedjes uit de Venlose Revues is er een reünie van Pinda Wullum. Tijdens de Nach zijn er verder optredens van onder meer Linke Mik, Ton Engels en John Coenen (van Taai Taai). Het Getske van Gelök wordt verzorgd door Neutjesrang, de LuusterNach-artiest van dit jaar is Joep van Wegberg. Hij treedt met zijn Joep’s Kapel op bij De Witte. De prijsuitreikingen vinden plaats in de Frans Boermans-zaal in De Maaspoort, waar Veldeke Oeuvre Pries-winnaar Gé Reinders die avond tevens zijn nieuwe cd lanceert. Alle optredens zijn geheel gratis.

Afwisseling
Er is voor ieder wat wils tijdens het dialectmuziekevenement. De Nach begint al heel vroeg: ’s middags vindt een besloten optreden van Thei en Marij plaats voor bewoners van De Beerendonck, de Venlose rockformatie Waers treedt in de middaguren op bij muziekwinkel Sounds. Speciaal is ook het open podium bij De Galerie, waar vanaf 17.00 uur talentvolle acts zullen laten horen wat ze in huis hebben. Daarnaast wordt de hele dag de Venlose 100 live uitgezonden vanuit de Locomotief, hier zullen gastartiesten aanwezig zijn.

 ’s Avonds brengt Rob Achten, ofwel JoeksDJ Rob, op het Houfpodium op de Markt als opwarmertje allereerst het beste uit 675 jaar-dialecthits uit Groot-Venlo, waarna ORKESJE Speult Dialek van Wim Naus en Lottie Boermans een muzikale reis door de tijd maakt door middel van het brengen van liedjes uit Venlose Revues door de jaren heen. Het zangduo Thei & Marij bestaat volgend jaar 3X11 jaar, dat jubileum wordt op de Nach alvast ingeluid. Ook zal er nog een kort verrassingsoptreden op de Markt plaatsvinden. Tot slot is er een reünie van Pinda Wullum, bekend van klassiekers als Vader stad en Late Nach. In De Maaspoort worden de Veldeke Oeuvre Priès en de Jo Erens Priès uitgereikt en presenteert Gé Reinders zijn nieuwe cd. Neutjesrang verzorgt in de Gasthuisstraat het Getske van Gelök: in de portiek van Geven Schoenen trappen zij hun afscheidstour Letste Ronde af middels een heuse afscheidreceptie in drievoud.

Veldeke Oeuvre-Pries voor Gé Reinders

Gé Reinders ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. De zanger wordt geëerd vanwege zijn grote verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek. Veldeke-voorzitter Henk Buskes maakte in het L1-radioprogramma Plat-eweg bekend dat de keuze op de in Roermond woonachtige Reinders is gevallen. De uitreiking van de prestigieuze prijs vindt plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in de Venlose binnenstad op zaterdag 15 september, in theater De Maaspoort. Op dezelfde plek presenteert Gé Reinders die avond samen met Het Orkest van de Nederlandse Douane onder leiding van Björn Bus zijn nieuwe album Oetblaoze. De lancering van zijn cd is tevens de aftrap van een nieuwe theatertour.

De Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed

Voor de twaalfde keer reikt Dialektvereniging Veldeke Venlo de Oeuvre-Pries uit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed, waarmee er een bijzondere samenwerking tussen de vereniging en het festival is. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep met jarenlange verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Alle eerdere winnaars:
2017 Henk Steijvers
2016 Thei & Marij
2015 Jack Vinders
2014 Um en Um
2013 Guus Smeets
2012 Nol Wassen
2011 Ben Verdellen
2010 Sjef Diederen
2009 Wooden Chain
2008 Hannelore Winter
2007 Jan Theelen

Gé Reinders

Zeg je Gé Reinders, dan zeg je Blaosmuziek. Natuurlijk, er is dat ene, monumentale lied over zo’n typische Limburgse zondagochtend. Een nummer dat zó populair is, dat het steevast hoog in de Top 2000 van Radio 2 staat. Een lied dat heel Nederland al lang geleden in de harten heeft gesloten en net zo bij de eindejaarsweek hoort als oliebollen, champagne en Bohemian rhapsody, maar uiteraard ook door het jaar heen een ware evergreen is. Een hele prestatie om zoiets met een liedje te bereiken.

Maar blaosmuziek is een term die natuurlijk ook op gaat voor de hele muzikale loopbaan van Gé. Hij werkte samen met tal van orkesten, fanfares en blaaskapellen. Het is muziek die veelal met Limburg wordt geassocieerd, maar blaasmuziek is ontegenzeggelijk in heel Nederland populair. En met heel veel van die muziekgezelschappen stond Gé op de planken.

De charmante zanger (geboren in Helden-Beringe, woonachtig in Roermond) zong met zijn o zo herkenbare stem een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. Aanvankelijk vooral Engelstalig, met onder meer Zimmerman en Girls Walk By, en later voornamelijk in het Limburgs dialect. In 1986 stond hij met zijn dialectliedjes als openingsact op Pinkpop, in de jaren negentig ging hij de theaters in, een plek waar Gé Reinders zich tot op de dag van vandaag thuis voelt. Er volgde een hele reeks aan albums, albums die in het hele land lyrisch ontvangen werden. Gé werkte door de jaren heen samen met tal van artiesten, waaronder Toon Hermans, Suzan Seegers en Syb van der Ploeg. In 2008 won hij een Edison Music Award in de categorie wereldmuziek.

De muzikale loopbaan van de veelzijdige Gé is zo omvangrijk dat het ondoenlijk is om die hier geheel uit de doeken te doen, maar één ding is duidelijk: met zijn geheel eigen stijl en zijn prachtige liedjes wordt Gé Reinders zeer gewaardeerd en is hij niet meer weg te denken uit het Limburgse dialectmuzieklandschap. Hoog tijd om zijn rijke oeuvre te bekronen. De Veldeke Oeuvre-Pries komt Gé zeer toe: voor al het werk dat hij maakte én voor al het mooie dat nog zal gaan komen. Gé Reinders: een sympathieke, pure zanger die met zijn liedjes heel wat mensen rijk heeft geblazen.

De prijsuitreiking en cd-presentatie

Tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 15 september wordt de Veldeke Oeuvre-Pries officieel uitgereikt. Geïnteresseerden zijn om 20.15 uur welkom in De Maaspoort in Venlo, de uitreiking vindt plaats in de Frans Boermans-zaal. Op deze plek zal tevens bekend worden gemaakt wie dit jaar de Jo Erens Pries wint. Na deze uitreiking ontvangt Gé de Oeuvre-Pries, waarna hij zijn cd-presentatie houdt. Samen met Het Orkest van de Nederlandse Douane onder leiding van Björn Bus brengt Gé Reinders vanaf 21.00 uur zijn nieuwe album Oetblaoze ten gehore. De arrangementen zijn geschreven door internationaal bekende blaasmuziek-grootheden als Hardy Mertens en Peter Kleine Schaars. Rond 21.30 zal Gé het eerste exemplaar van de CD overhandigen aan Felix Meurders. De lancering van zijn cd is tevens de aftrap van een nieuwe theatertour: Gé gaat de planken op met plaatselijke blaasorkesten, zowel zijn nieuwe liedjes als oude successen zullen tijdens die tour voorbij komen.

De toegang voor zowel de uitreikingen als de cd-presentatie zijn geheel gratis. Publiek wordt wel aangeraden op tijd te komen, want vol is vol.

Reactie Gé Reinders

“Prachtig dat ik juist nú zo’n mooie prijs mag krijgen. We hebben net mijn laatste cd opgenomen en staan het begin van mijn afscheidstour. De timing is perfect en de Veldeke Oeuvre-Pries voelt als een zeer eervolle kroon op mijn werk. Ik word komende maand vijfenzestig, het lijkt wel alsof alles nu precies op de juiste plek valt.”