Fiorenza wint Jo Erens Priès 2019

Fiorenza Ruijters uit Gulpen heeft vanavond de Jo Erens Priès gewonnen. Op het Hoofdpodium op de Markt in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt. De andere genomineerden waren Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht), PIM (Kessel) en Net Oèt Bed (Reuver). Fiorenza volgt met haar overwinning Harold K op, die de prijs in 2018 won. Op de Markt werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Neutjesrang, de formatie trad vervolgens nog één laatste keer op.

De keuze voor Fiorenza
De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Het is verbazingwekkend hoe nieuw talent zich blijft aandienen. Uit alle hoeken van de provincie staan er steeds weer nieuwe acts op, met stuk voor stuk een eigen geluid. Kijk alleen maar naar wie er dit jaar genomineerd waren, wat een weelde! En als festival plukken wij daar de vruchten van: we proberen elke jaar enkele jonge artiesten op de Nach te laten optreden. Op deze manier kunnen we nog jarenlang vooruit.

Zangeres Fiorenza ging er uiteindelijk met de Jo Erens Priès vandoor. Als bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn we erg onder de indruk van de prestaties van Fiorenza, met name de manier waarop zij zichzelf op de kaart heeft gezet. Op social media is ze ijzersterk aanwezig en dat is knap. Ook in die zin is ze een voorbeeld voor anderen, net zoals ze dat als zangeres is: ze laat zien hoe ver je het kunt schoppen met talent en wilskracht. Fiorenza stond op piepjonge leeftijd al in de LVK-finale en won het TVK, de tienervariant van het LVK. Samen met haar vriend Dwayne Horbag lanceert ze met regelmaat liedjes, liedjes die bijzonder goed in de smaak vallen. Dat belooft nog heel wat voor de komende jaren.

Veldeke Oeuvre-Pries voor Neutjesrang

Neutjesrang ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. Het Venlose drietal wordt tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed geëerd vanwege hun grote verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek. Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes maakte in het L1-radioprogramma Plat-eweg bekend dat de keuze op Neutjesrang gevallen is.

De formatie kondigde vorig jaar na 33 jaar aan te stoppen, waarna aan een afscheidstour werd begonnen. In het vroege voorjaar werd het drietal benaderd door Veldeke, wrang genoeg overleed Neutjesrang-lid Paul Nagelmaeker enkele weken later volkomen onverwacht. In overleg met de familie besloten de overige leden Fred van den Bogaard en René Oostdam de festiviteiten rondom de Veldeke Oeuvre-Pries toch door te laten gaan. René en Fred waren vanmiddag samen met Pauls zoon Remy aanwezig in de studio van L1, waar ze met presentator Henk Hover praatten over Neutjesrang, de Oeuvre-Pries en over Paul. De Veldeke Oeuvre-Pries wordt op zaterdag 21 september tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereikt op de Markt in Venlo.

Vier kanshebbers voor Jo Erens Priès

De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: Fiorenza (Gulpen), Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht), Net Oet Bèd (Reuver) en PIM (Kessel). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Harold K, Jo Erens Priès-winnaar in 2018. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 21 september in Venlo.

Fiorenza (Gulpen)
Wat goed is, komt soms snel. En dat is bij de jonge zangeres Fiorenza uit Gulpen zeker het geval. Ze stond al op piepjonge leeftijd in de LVK-finale en heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke fanschare opgebouwd, getuige haar grote bereik op social media. Daar laat ze met regelmaat horen wat ze vocaal in haar mars heeft. En dat is nogal wat: Fiorenza timmert flink aan de weg qua liedjes en optredens en is op de manier waarop ze bezig is een voorbeeld voor andere jonge, talentvolle vocalisten.

Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht)
De formatie Luister is een bijzonder gezelschap. De band bestaat uit Michel Otten, Jeroen Janssen, Tom Jaspers en Sander van Goor en maakt muziek in het Nederlands, Vlaams én Limburgs. Dat is speciaal, maar ook logisch: het verraadt de afkomst van de leden van Luister en de talen waarin ze denken en dus liedjes schrijven. Met een unieke mix van grensoverschrijdende liedjes hebben ze intussen heel wat interesse gewekt en kijken we reikhalzend uit naar meer werk.

Net Oet Bèd (Reuver)
Net Oet Bèd begon vijf jaar geleden als een Neet Oét Lottum-coverband, voegde steeds meer andere Limburgse klassiekers toe aan het repertoire en ontpopte zich zo tot een ware feestband. Ook kwamen er eigen liedjes: zo verscheen dit jaar de prima EP Perron Gelök, met onder meer de catchy single Kefeeke. De stap naar eigen nummers juichen wij zeer toe: dit smaakt naar meer. Al blijft Net Oet Bèd natuurlijk hoe dan ook uitermate geschikt om een feestje te bouwen.

PIM (Kessel)
We kennen Pim van Wylick van zijn vastelaovesliedjes: hij stond al meerdere keren in de LVK-finale en kon zodoende al op een gigantisch podium laten horen wat hij als zanger allemaal kan. Maar Pim kan op muzikaal gebied nog veel meer dan alleen vastelaovesrepertoire. Zo startte hij met Jerôme Lenders en Stan Smeets van de band Statesmen het project PIM, waarmee rustigere liedjes worden gebracht. Eind vorig jaar werd onder de naam PIM de erg goed ontvangen single December gelanceerd, daaruit blijkt dat PIM een echte aanwinst is.