Veldeke Oeuvre-Pries voor De Drekskaters

Eervolle onderscheiding voor Venlose oer-dialectband

De Venlose formatie De Drekskaters ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed. De groep, die al decennialang actief is, wordt met de prijs geëerd voor hun omvangrijke oeuvre en hun verdiensten voor het Limburgse lied. De band ontvangt de prijs op donderdag 14 september tijdens de Nach veur ’t Limburgse Leed, een speciaal vanuit de Nach van ’t Limburgse Leed opgezette avond bij café De Blauw Trap in Venlo.

De Drekskaters
De Drekskaters is de oudste, en nog immer actieve Venlose dialectband. De groep wordt in 1982 opgericht als The Trashcats, en in 1984 wordt de naam veranderd in De Drekskaters. In datzelfde jaar verschijnt de debuutsingle Rok en rool duit ’t gans. De beginformatie bestaat uit Marco Schell, Fred van den Bogaard, René Scheffer, Jaakko Buchholtz en Emilio Garcia. Nadat de groep enkele jaren later stopt wordt de draad in 1993 weer opgepakt door Marco en Jaakko, nu aangevuld met Roger Corneille, Marcel Joosten, Glenn Corneille en Bart den Biesen.

Na het vertrek van Marcel, Glenn, Bart en Jaakko gaat de formatie steeds meer op de huidige lijken. Herm Klaassens maakt nog enige tijd deel uit van De Drekskaters, maar met Mylène Schrijen, Werner van Gool, Charles Coppens en Duncan Tilmans is de tegenwoordige groep uiteindelijk compleet.

Rock ’n roll en rockabilly vormen de rode draad in de loopbaan van de Drekskaters, maar ook andere muziekstijlen spelen een rol. En er is nog een stabiele factor: alles wordt gezongen in het Venloos dialect. Tot de klassiekers behoren nummers als In dees stad, Blief van zien beer, Stök in miene geeter en natuurlijk de Venlose Revue-cover Getske van gelök. Optredens van de energieke Drekskaters swingen nog altijd: de band staat, mede dankzij de zo herkenbare zang van Marco Schell, als een huis en weet al decennialang overal sfeer te brengen. Je zou De Drekskaters zelfs kunnen beschouwen als de moeder van alle Venlose dialectbands: elke latere act is zonder enige twijfel schatplichtig aan de groep, die niet weg te denken is uit de lokale muziekscene.

Uitreiking
De Veldeke Venlo Oeuvre-Pries wordt dit jaar uitgereikt tijdens de Nach veur ’t Limburgse Leed op donderdag 14 september bij De Blauw Trap op de Oude Markt. Vanaf 20.30 uur worden De Drekskaters in het zonnetje gezet en ontvangen ze de Veldeke Oeuvre-Pries, ook treedt de band op. De avond is tevens de sponsorborrel en vriendenavond voor de Nach van ’t Limburgse Leed, maar is ook vrij toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

Motivatie Dialekvereiniging Veldeke Venlo
Veldeke Venlo-voorzitter Bas Vissers: ‘De Drekskaters, dat is waar de huidige Venlose dialectmuziekgolf zijn oorsprong heeft. Zij hebben één van de eerste stenen gelegd voor het tegenwoordige bouwwerk van de Venlose dialectmuziek. Zij zijn de inspiratie geweest voor heel wat groepen die na hen zijn gekomen, die ook weer heel andere wegen zijn ingeslagen. De Drekskaters hebben altijd hun eigen rockabillystijl gehouden en onze Venlose taal verrijkt met flink wat mooie woorden en uitdrukkingen die min of meer aan hen zijn gaan toebehoren: ‘ein stök in miene geter’ en ‘blief van mien beer’ worden bijna automatisch gekoppeld aan deze formatie. Ook zijn zij een soort broeinest geweest van talent: uit hun midden zijn heel wat goede muzikanten geboren en deze muzikanten hebben weer elementen van hun stijl meegenomen naar de groepen waar ze nu in spelen. 

Kortom, De Drekskaters als wegbereiders voor de alternatieve Venlose muziek buiten de vastelaovend verdienen deze prijs als geen andere groep. Het is dan wel een oeuvreprijs, maar wij hopen natuurlijk dat zij hun instrumenten nog lang niet aan de wilgen hangen en nog tot in lengte van jaren doorgaan. Wij zien de Oeuvre-pries dan ook als een Veuraldoorgaon-pries.’

Reactie De Drekskaters
De bandleden reageerden blij verrast nadat ze door Veldeke Venlo werden benaderd. Zij voelen zich verguld met de prijs en zijn trots dat hun oeuvre op deze manier bekroond wordt. Zij nodigen dan ook iedereen die de band een warm hart toedraagt uit om op 14 september aanwezig te zijn bij de uitreiking en daar ook te komen genieten van een spetterend optreden.

Talent gezocht voor Groeët-Venloos Songfestival!

Na dertig jaar weer een wedstrijd waar wordt gezocht naar het beste Groeët-Venlose lied

De Nach van ’t Limburgse Leed organiseert dit jaar een Groeët-Venloos Songfestival. Bij de wedstrijd wordt gezocht naar het beste nieuwe en lokale dialectlied. Daarmee krijgt Venlo voor het eerst sinds 1993 weer een songfestival, dat plaatsvindt tijdens de Nach op 16 september. De artiesten worden begeleid door de Herfshane Band. Deelnemers kunnen zich vanaf nu tot en met 31 augustus inschrijven.

Groeët-Venloos Songfestival 2023
Wij stimuleren met ons evenement al jarenlang de dialectmuziek en willen op deze manier schrijvers en artiesten iets moois laten creëren. In 1993 werd er eenmalig een songfestival in Venlo georganiseerd, we vonden het dertigjarig jubileum een goede reden om nu de handschoen op te pakken.

Het Groeët-Venloos Songfestival is een nieuw evenement dat nog op de kaart moet worden gezet. Als het aanslaat wil de organisatie het in de toekomst vaker oppakken. In welke vorm dat is, moet nog blijken. De dialectnummers mogen in ieder Groeët-Venloos dialect geschreven worden. Wel moet het gaan om nieuwe, nooit eerder uitgebrachte nummers.

De begeleiding van de liedjes wordt verzorgd door de Herfshane Band, zij repeteren tevens met de deelnemers zodat elk nummer zo goed mogelijk tot zijn recht komt. De inzendingen worden beoordeeld door een jury en het aanwezige publiek. De avond in de Gouden Tijger vindt plaats vanaf 20:00 uur tot uiterlijk 23:00 uur, waardoor bezoekers ook de rest van de Nach van ’t Limburgse Leed kunnen meemaken.

Iedereen is welkom. We zijn hard bezig met het samenstellen van ons programma, als een artiest ook elders op ons evenement geprogrammeerd is zullen we het schema zo samenstellen dat diegene desgewenst ook aan het songfestival mee kan doen. Publiek is gratis welkom, geheel in de geest van de Nach van ’t Limburgse Leed. Mensen kunnen zich nu alvast aanmelden als ze er bij willen zijn.

De winnaar van het Groeët-Venlose Songfestival zal op een waardige manier worden geëerd. Daarnaast zal het winnende lied breed worden uitgedragen, we gaan het nummer uitgebreid promoten met diverse optredens. Bovendien zal het ook ten gehore worden gebracht tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed van volgend jaar.

John Tana wint Jo Erens Priès 2022

De Franse Maastrichtenaar John Tana heeft vanavond de Jo Erens Priès gewonnen. In café De Witte in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt. John Tana, het alter ego van de uit Maastricht afkomstige Seth Verhaegen, heeft zich afgelopen jaar met zijn liedjes en clips op indrukwekkende wijze op de kaart weten te zetten en is op die manier een voorbeeld voor anderen, zo beargumenteert de organisatie van het dialectevenement hun keuze. Wie de winnaar van de stimuleringsprijs zou gaan worden was dit jaar vooraf dermate duidelijk dat er door de organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed werd bepaald geen andere artiesten te nomineren.

Foto Sven Jacobs

De keuze voor John Tana

Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed is enthousiast over onze kersverse prijswinnaar. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Ongelooflijk wat het fenomeen John Tana in korte tijd voor elkaar heeft weten te krijgen. Vele artiesten dromen jarenlang van een dergelijke carrière. John is als een komeet gekomen. Er is veel talent aanwezig in Limburg, waar we als Nach altijd zeer blij mee zijn, maar voor ons stond de keuze voor de winnaar dit keer zeldzaam snel vast.’

Afgelopen vastelaovend brak John Tana door, sindsdien bereikt hij een groot publiek met een flinke rij aan liedjes in een merkwaardige mix van Frans en Maastrichts. Nummers als Boursin en Allein groeiden uit tot ware knallers. Dat geldt niet alleen voor de liedjes, maar ook voor de bijbehorende clips, die op YouTube veelvuldig worden bekeken. Volgens de officiële lezing liggen de roots van John in een ongure buurt in het Zuid-Franse Marseille en opereert hij al een lange tijd vanuit Maastricht. In werkelijkheid is John Tana Seth Verhaegen, die een audiovisuele opleiding aan het Arcus College in Heerlen volgde. Daar hielp hij medestudent Benjamin Peeters met het maken van parodieën op bekende muziekartiesten. De twee hadden online veel succes: hun parodie op Shape of you van Ed Sheeran behoorde in 2017 zelfs tot de drie meest bekeken YouTube-video’s in Nederland. Begin 2022 lanceerde Seth, met hulp van Benjamin Peeters, zijn alter ego John Tana.

Foto’s Sven Jacobs

De talentvolle Tana bewijst dat het mogelijk is vanuit het ogenschijnlijke niets heel Limburg te veroveren. Neal van den Eertwegh: ‘Ga maar na: een jaar geleden had niemand nog van hem gehoord, nu kan niemand meer om hem heen en is hij populair bij jong en oud. Zo’n succesverhaal is natuurlijk inspirerend voor anderen en dat is precies in de geest van de Jo Erens Priès.’ John Tana heeft sinds zijn doorbraak met zijn Limburgse chansons al op tal van grote Limburgse podia gestaan, van de Boétezitting tot Pinkpop. Velen kijken inmiddels reikhalzend uit naar de momenten dat John weer een nieuw nummer lanceert. Neal: ‘We zijn er trots op om John Tana toe te voegen aan de inmiddels lange rij van Jo Erens Priès-winnaars en zijn er van overtuigd dat hij nog veel gaat bereiken in zijn muzikale loopbaan. Zijn start is in elk geval absoluut veelbelovend.’